Słonecznik bulwiasty – ziemne jabłko

Tym wpisem chciałabym zapoczątkować nową tematykę na naszym blogu. Oprócz turystyki będę się starać pisać o tutejszych kulinariach, o nowych odkryciach, a szczególnie o zdrowych warzywach, owocach i zieleninach, których nie brakuje w Armenii.

Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić nasze ostatnie odkrycie warzywne – topinambur, czyli słonecznik bulwiasty.

Słonecznik bulwiasty 01

Parę dni temu dostaliśmy od naszej znajomej kilka tych warzyw, prosto z jej przydomowego ogródka. Na pierwszy rzut oka można stwierdzić, że to ziemniaki, ale jakieś takie nieokrągłe. Zrobiliśmy szybkie śledztwo w internetach i okazało się, że dostaliśmy słonecznik bulwiasty. Nie wiele jednak nam to mówiło, więc najpierw i Wam wyjaśnię po kolei, co oznacza sama nazwa tego warzywa.

Słonecznik bulwiasty 02

Określenie topinambur brzmi bardzo egzotycznie i z niczym się nie kojarzy, stąd też jest mało używany, dlatego ja skupię na drugiej nazwie, znacznie przyjemniejszej dla Polaków.

Dlaczego słonecznik? Roślina topinamburu rosnąc, wypuszcza piękną, wysoką łodygę, która zwieńczona jest kwiatem bardzo przypominającym słonecznik. Stąd też pierwsze skojarzenie ze słonecznikiem i jego kwiatostanem.

Dlaczego bulwiasty? Jak sama nazwa wskazuje, pod ziemią rosną sobie całkiem niemałe jadalne bulwy, które kształtem przypominają korzenie imbiru. Inna nazwa określająca to warzywo to ziemne jabłka (tłumaczenie ormiańskie jest takie samo). Bulwy topinamburu są bardzo smaczne, ale też zdrowe.

Słonecznik bulwiasty 03

Historia topinamburu zaczyna się w Ameryce Północnej – to właśnie stamtąd został przywieziony na inne kontynenty. Przez wiele lat był często używany w Europie, jednak w XVIII wieku został wyparty przez ziemniaki. Później słonecznik bulwiasty był wykorzystywany, jako roślina pastewna. Zyskał na znaczeniu w czasie II wojny światowej we Francji. W naszym kraju często był uprawiany na Śląsku w okresie przedwojennym. Współcześnie topinambur uważany jest za ekskluzywne warzywo, ale trudno dostępne.

Jak już wiecie jadalną częścią topinambura są bulwy, w środku białe, lub żółtawe. Posiadają słodki, orzechowy smak (można wyczuć lekki posmak ziaren słonecznika). Słonecznik bulwiasty można jeść zaraz po obraniu, na surowo.

Słonecznik bulwiasty 04

Oprócz dobrego smaku roślina ta posiada ogromne właściwości zdrowotne. Bulwy topinambura są polecane osobom chorym na cukrzycę, ponieważ zawierają w sobie nie skrobię, ale inulinę, która przekształca się we fruktozę i jest dobrze przyswajana przez diabetyków.

Właściwości słonecznika bulwiastego dotyczą również pozytywnego wpływu na przemianę materii, polecane są również w profilaktyce chorób serca, nowotworów, arytmii serca, niewydolności nerek. Dodatkowo wzmacniają układ odpornościowy i są źródłem potasu i żelaza.

Jeśli gdzieś uda Wam się kupić topinambur, to koniecznie dodajcie plasterek do herbaty – jest godnym następcą cytryny!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *