Festiwal Strzyżenia Owiec


W pierwszą sobotę czerwca odbył się już po raz drugi Festiwal strzyżenia owiec. Festiwal organizowany jest w małej wsi Halidzor, gdzie rozpoczyna się najdłuższa na świecie kolejka linowa do Tatewu.

Poranek, przygotowania trwają... Festiwal strzyżenia owiec

Upalny, sobotni dzień... Festiwal strzyżenia owiec

Na świeżej łące... Festiwal strzyżenia owiec

Odpoczynek w cieniu... Festiwal strzyżenia owiec

My, jako lokalni wolontariusze również uczestniczyliśmy od samego rana w przygotowaniach. Szykowało się duże przedsięwzięcie. Obok budynku należącego do kolejki znajduje się ogromna przestrzeń pola, na której zostały ustawione liczne stoiska dla gospodarzy, scena dla owiec, scena dla zespołów, a także wiele wiele innych.

Stoisko Shinuhayr... Festiwal strzyżenia owiec

Kubki z festiwalu... Festiwal strzyżenia owiec

Gliniane ozdóbki... Festiwal strzyżenia owiec

Owce, owieczki... Festiwal strzyżenia owiec

Wyroby z wełny... Festiwal strzyżenia owiec

Z regionu Syunik, w którym mieszkamy przyjechali liczni gospodarze – wytwórcy. Na stoiskach prezentowali swoje wyroby, na które było duże wzięcie. Najciekawsze były stoiska spożywcze. Począwszy od przepysznych ciast z nadzieniem orzechowym (zwanych baklawą), gaty, czyli ormiańskiego okrągłego placka, licznych kompotów, kefirów i na domowych winach skończywszy! Było tego co nie miara. Lokalni producenci przekrzykiwali się, aby każdego skusić swoimi dobrociami. Pysznie, swojsko i zdrowo. Zdrowo może nie aż tak bardzo, bo w ciastach wiele cukru, więc przyjmijmy, że pysznie i swojsko 😉

Gata, tradycyjny ormiański placek... Festiwal strzyżenia owiec

Baklawa - ormiański placek z nadzieniem orzechowym... Festiwal strzyżenia owiec

Przygotowywanie ormiańskiego szaszłyka... Festiwal strzyżenia owiec

Jednak swojski kefir, to już nie powiecie, że nie jest zdrowy! W Armenii funkcjonuje on pod wdzięczną nazwą Matsun. Tajemnica w tym produkcie tkwi w tym, że można z niego przygotować Tan. Czym jest tan pewnie spytacie? Tan to napój na upał, jak i na zimę. Tan jest orzeźwiający i przyjemny w smaku. Czasem lekko słony, zależnie jak się go przygotuje. W zimie dodaje energii, w lecie chłodzi. Domowa receptura na sporządzenie tanu jest bardzo prosta. Wystarczy do szklanki wlać połowę matsuna (kefiru) i połowę wody. Mieszamy, dodajemy soli do smaku i gotowe! Najlepiej smakuje schłodzony!

Wracając do festiwalu. Impreza była organizowana już drugi raz w tym miejscu, więc pewnie i za rok się odbędzie. Założeniem przedsięwzięcia jest nie tylko strzyżenie owiec, jak wszyscy myślą, ale głównie stworzenie możliwości lokalnym producentom do sprzedania swoich produktów. To także dobra reklama, by zaistnieć w swoim województwie. Gospodarze przez cały rok przygotowują się do festiwalu. Robią konfitury, przygotowują wino, wódkę owocową, szyją dywany itd. Według mnie to bardzo ciekawa inicjatywa, w którą zaangażowane jest wiele osób.

Regionalne stroje... Festiwal strzyżenia owiec

I oczywiście, jak w tytule, odbyło się strzyżenie owiec. Co około dwie godziny urządzano strzyżenie na czas. Trzech gospodarzy, trzy owce i wyścig. Zwycięzca dostawał nagrodę i tytuł najlepszego fryzjera owiec.

Czekamy, czekamy... Festiwal Strzyżenia Owiec

Jeszcze coś zjemy przed... Festiwal Strzyżenia Owiec

Już mi nie jest gorąco! Festiwal Strzyżenia Owiec

Było to tylko jedno z wydarzeń podczas festiwalu. Odbywały się liczne koncerty, regionalne tańce, w których też sama mogłam uczestniczyć i co nieco się nauczyć. Człowiek uczestnicząc w nich czuje, że jest jednym z elementów lokalnej kultury.

Regionalność festiwalu świadczy o specyfice regionu Syunik. To tutaj, jak nigdzie indziej w Armenii robiona jest tuttówka, czyli wódka z morwy. Bardzo znana i doceniana za oryginalny smak. Powinnam jeszcze wspomnieć o równie znanym chlebku pokrzywowym, który króluje na południu Armenii, jak i w Karabachu. Uważany jest za lokalny fast food, ale jaki zdrowy! W nadzieniu znajduje się około 12 typów różnych ziół, które posiekane, przyprawione tworzą przepyszny farsz. Chlebek podaje się na ciepło, często można go kupić przy ulicy na straganach. Jest to nasze największe kulinarne odkrycie w Armenii.

Chlebek pokrzywowy... Festiwal strzyżenia owiec

Więcej o ormiańskich kulinariach już niebawem 🙂

Podaj dalej... Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *